Täytyykö pyörä keksiä uudelleen? Entäs kun sopimuksessa on pari pientä porsaanreikää, joita voidaan tulkita eri tavoin? Miten työtä ja edunvalvontatyötä voisi helpottaa? Mistä löytyy foorumi hyvien käytänteiden jakamiseen? Mistä paikalliset toimijat saavat apua ja tukea?
Onneksi on olemassa OAJ Pohjois-Savon YSI-jaosto! Se keskittyy alueemme peruskoulujen, lukioiden ja vapaan sivistystyön opettajien edunvalvontaan. Paikallisyhdistykset valitsevat jaostoon edustajansa, jotka toimivat viestintuojina ja –viejinä. Kokouksessa on aina mukana koulutuksellinen osuus, jossa seurataan sopimustoimintaa, koulutuspolitiikkaa sekä pohditaan ajankohtaisia asioita. Jokaisessa tapaamisessa tärkeällä sijalla on keskustelu ja kokemusten sekä hyvien ideoiden jakaminen.
Edunvalvontatyö on monelle kirjaimellisesti lisätyö. Se vaatii perehtymistä, ajattelua, sparrausta, tiedonhankintaa, yhteydenottoja ja lukemattomia työtunteja. Usein ahertaminen on hyvin palkitsevaa, mutta joskus myös epäkiitollista. YSI-jaoston tehtävänä on tarjota verkosto paikallisyhdistysten puurtajille. Haasteita pohditaan porukalla ja katsellaan vähän kauempaakin. Joskus asia helpottuu jaoston tuella, joskus asioita viedään eteenpäin emo-OAJ:n suuntaan.
Moni kysyy, voiko edunvalvontatyö olla hauskaa. Voi kyllä! YSI-jaosto tarjoaa asiallisuuden lisäksi riemukasta seuraa, yllätyksellisyyttä ja huumoripläjäyksiä. Opettajiksi etsiytyy jostain syystä aivan supertyyppejä, joten on onni, ilo ja autuus saada toimia tässä porukassa.
Mutta mitä ihmettä tämän tekstin otsikko oikein tarkoittaa? Kannattaa vierailla Anagrammikoneen nettisivuilla https://www.arrak.fi/fi/ag ja syöttää otsikko tekstikenttään. Vastaus on ihan ilmiselvä!
Valoisaa syksyä juuri sinulle!
Mervi
YSI-jaoston puheenjohtaja